Durerile din timpul nopții, mult mai greu de suportat: explicația cercetătorilor
Ne gândim, de regulă, la durere ca la o experiență pur fizică. De fapt, nimic nu poate fi mai departe de adevăr: durerea este, desigur, o senzație fizică, dar este, de asemenea, însă are mare legătură și cu emoțiile și psihologia noastră.
Este, în egală măsură, afectată de factori care nu au nicio legătură cu noi, precum vremea sau ora din zi. De fapt, este o experiență incredibil de ciudată, greu de explicat, în general, s-ar putea spune.
De ce durerea este mai greu de suportat noaptea?
Oamenii de știință au făcut o serie din teste din care au tras concluzii cât de poate de pertinente. „Personal, cred că ar putea exista o relație cu faptul că inițial, noi (ca animale) trebuia să fim mai sensibili noaptea când dormeam pentru a ne trezi rapid în caz de pericol”, au spus oamenii de știință.
„În ceea ce privește ritmul nostru circadian, în corpul nostru se întâmplă mai multe lucruri”, au mai explicat ei. „Unul dintre ele este eliberarea anumitor hormoni în diferite momente ale zilei; dimineața avem un vârf de cortizol și apoi noaptea eliberăm melatonină și asta ne face să ne simțim somnoroși. Asta ar fi presupunerea mea”, s-a continuat.
Cercetătorul Cucinello-Ragland a avut o explicație similară pentru rezultat. „Este foarte logic că durerea poate fi controlată de un ciclu circadian, deoarece cortizolul este, de asemenea, reglat circadian”, a spus el. „Pacienții raportează adesea dureri mai mari noaptea și o explicație este că este cauzat de faptul că cortizolul este cel mai scăzut atunci”.
„În timp ce cortizolul este hormonul nostru de stres, la niveluri normale este, de asemenea, antiinflamator”, au explicat ei, „ceea ce înseamnă că nivelurile scăzute de cortizol, pe timp de noapte, ne pot agrava durerea pur și simplu pentru că nu suntem capabili să culegem beneficiile antiinflamatorii”.
Așadar, iată o explicație posibilă pentru una dintre cele mai importante întrebări ale omului, mai ales dacă este bolnav.